четвер, 20 лютого 2020 р.

Часопис «Діло» у Золочеві!

На початку року Золочівська центральна районна бібліотека ім. І. Франка збагатилася академічним виданням "Часопис «Діло» (Львів, 1880‒1939 рр.) : матеріали до біобібліографістики" кандидата історичних наук, завідувача відділу україніки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника, автора низки наукових видань Костянтина Курилишина.


Історична довідка. Часопис «Діло» – це провідний часопис Галичини, її перше, найстаріше і впродовж багатьох років єдине українське видання, яке виходило у Львові впродовж 60-ти років – з 1880 по 1939 рр. На початку 1920-х через цензурні переслідування видання часто змінювало назву: «Громадська думка», «Українська думка», «Український вістник», «Громадський вістник», «Свобода». Було закрите у вересні 1939 р. у зв'язку з приходом радянської окупаційної влади до Львова.

Часопис був єдиним українським періодичним виданням, яке так тривало представляло інтереси бездержавної нації в умовах Австро-Угорської імперії, Першої світової війни, відновленої Польської держави і короткого періоду творення Західноукраїнської Народної Республіки.

Упродовж 60 років редакція «Діло» пройшла шлях від поширення просвітницьких ідей до обстоювання права нації на державність. На сторінках ґрунтовно аналізувалися тогочасні події, що сприяло формуванню громадської думки і зростанню національної свідомості, публікувалося чимало першорядних українських літераторів з Галичини.

Чим цікаве видання "Часопис «Діло» (Львів, 1880‒1939 рр.) : матеріали до біобібліографістики" для нас. На сьогодні часопис "Діло", який зберігається у відділі україніки Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника є важливим першоджерелом для дослідження не тільки історії української політичної думки, а й українського життя в різноманітних аспектах як Галичини, так і всієї України.

За допомогою довідкового апарату видання К. Курилишина (а це - п’ять окремих томів під загальною назвою: І-й (1880-1889 рр.), ІІ-й (1890-1894 рр.), ІІІ-й (1895-1899 рр.), IV-й (1900-1904 рр.), V- й (1905-1909 рр.) можна знайти інформацію про відомих, а також маловідомих представників нашого краю (напр. М. Шашкевич, К. Трильовський, парох Г. Паньчишин, капрал полку уланів А. Лісовський, ігумен монастиря Чину св. Василія Великого Ю. Немилович, учитель П. Федорусь та ін.); про географічні об’єкти, населені пункти, регіони, що зустрічаються в тексті видання (з місц.: Золочів, Білий Камінь, Заставне, Підлисся, Поморяни, Ремезівці та ін.). 

Дане видання буде цікаве науковим працівникам, історикам, джерелознавцям, бібліографам, краєзнавцям, працівникам ЗМІ, студентам вищих закладів освіти, а також усім, хто цікавиться історичним минулим. 

Отож, Золочівська ЦРБ ім. І. Франка радо запрошує вас для ознайомлення!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...