вівторок, 23 листопада 2021 р.

БУДІВНИЧИЙ "Галицької ЛА СКАЛИ" та ЗОЛОЧІВ : до дня народження Станіслава Скарбека

«Галицькою Ла Скалою» називали одну з найграндіозніших свого часу театральних споруд, яку побудував для галицької громади Станіслав Скарбек. Коли 28 березня 1842 року відчинив свої двері для глядачів театр графа Скарбека, він одразу ж отримав таку назву, бо на момент відкриття був третім за розмірами театром Європи (поступався, власне, міланському “Ла Скала” та придворному театру у Дрездені). Сцена театру Скарбека бачила виступи сотень видатних акторів, серед яких зірки першої величини світового театрального мистецтва – Capa Бернар, Ференц Ліст та українських митців: Соломії Крушельницької, Миколи Лисенка.

Уже не одне сторіччя "живе" цей театр, нині це - Національний Драматичний Театр ім. М. Заньковецької  

Інформація для поповнення енциклопедичного запасу знань ЗОЛОЧІВ'ЯНИНА-краєлюба!

Граф, відомий землевласник і меценат, фундатор "Галицької Ла Скали" СТАНІСЛАВ МАРЕК СКАРБЕК свої молоді роки провів у Золочеві. Тітка графиня Жевуська, яка виховувала хлопця після смерті обох батьків, скерувала його на навчання до колегіума піярів при костелі Успіння Пресвятої Діви Марії у Золочеві. Підхід до освіти шляхетської молоді був у колегіумі ліберальним - піяри значно більше уваги приділяли точним наукам, географії, французькій і німецькій мовам, натомість менше – теології та латині.

Підібрали для вас кілька корисних покликань про дивовижне та захоплююче життя Станіслава Скарбека:


Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...