середу, 7 липня 2021 р.

Генрик Топольницький - відома постать Золочівщини

7 липня 1869 року у Золочеві в сім'ї юриста народився хлопчик, якому в майбутньому судилося стати українським композитором, хоровим диригентом, музичним та громадським діячем.

Знайомтеся - ГЕНРИК ТОПОЛЬНИЦЬКИЙ !
Його батько Генрик Антонович та мати Людмила Романівна були людьми музично обдарованими, високої інтелектуальної культури. Уже змалку вчили свого сина гри на роялі та нотної грамоти.
ПРОТЕ...
Восени 1887 року вісімнадцятирічний Г. Топольницький вступив на юридичний факультет Львівського університету, де приступив до вивчення юридичних та історичних наук.

АЛЕ музика була в його серці, і одночасно він відвідував лекції композиції та контрапункту у Львівській консерваторії.

Під час навчання Г. Топольницький зблизився з молодими ще тоді композиторами Остапом Нижанківським і Денисом Січинським. Вони збирали народні пісні, писали до них музичні обробки, влаштовували масові концерти музичного товариства «Боян», на яких Г. Топольницький виступав як піаніст.
У 1887 році видав свій перший оригінальний твір «Три шляхи» на слова Т. Шевченка. Кантата отримала велике схвалення. Музикознавці вважають, що вона є помітним явищем в українській хоровій музиці кінця ХІХ ст.

Прослухати "Три шляхи" Г. Топольницького: https://www.youtube.com/watch?v=8EdV8n2hxNs

Минулоріч, у день народження композитора згадували його ТРИ МІСТА-ТРИ СПРАВИ-ТРИ ШЛЯХИ. Читайте, що у нас вийшлоhttps://zolocyiv-kraj.blogspot.com/.../blog-post_7.html...

Генрик Топольницький - український композитор, хоровий диригент, музичний та громадський діяч



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...