понеділок, 31 травня 2021 р.

Іван Лизанівський: вшановуючи пам'ять

Він був нашим земляком (походив із с. Заріччя, що зараз є частиною Золочева). Саме він запросив Івана Франка у Золочів (1911), де у театральному залі одного із будинків Каменяр читав поему "Мойсей" в рамках відзначення 40-літнього ювілею своєї творчої діяльності.
ІВАН ЛИЗАНІВСЬКИЙ (29.05.1892-01.1938)

  • особистий секретар Івана Франка;
  • перший редактор багатотомних видань творів Івана Франка, що протягом 1927-1932 років вийшли у видавництві "Рух" та "Книгоспілка";
  • відомий громадсько-політичний діяч (про це більше - на краєзнавчому блозі Золочівської міської бібліотеки ім. І. Франка https://zolocyiv-kraj.blogspot.com/2020/05/blog-post_29.html )
Вагома заслуга І. Лизанівського у тому, що в 20-30 рр. ХХ ст. видавництво "Рух" у Харкові, яке він очолював, випускало виключно україномовні книги, без кон’юнктури та марксистсько-ленінської ідеології.
Це, напевно, і було однією з причин арешту та засудження до розстрілу Івана Лизанівського на 41-му році життя.

Ніхто не віднайде його могили, яка згубилася десь у глушині московщини... А у церковній книзі зроблено помітку про те, що І. Лизанівський загинув трагічно...
Бережімо пам'ять про нього та про всіх, кому була небайдужою Україна!

Більше можна почерпнути з видань, що у Золочівська центральна районна бібліотека ім.І.Франка:
  1. Горак Р. Іван Лизанівський [Текст] / Роман Горак // Золочівщина: минуле і сучасне: розвідки, спомини, публікації, пам'ятки, постаті [Текст] / упоряд. і ред. Микола Дубас. - Львів : Вид-во "Мс", 2006. - С. 443-448.
  2. Золочівщина. Постаті [Текст] : біограф. довід. / упоряд. Юрій Юречко. - Львів : Святогорець, 2019. - С. 155-156.
  3. Мельник Г. Як закінчився шлях видатного золочів'янина? : Із спогадів племінника Івана Лизанівського / Галина Мельник // Нар. слово. - 2001. - 16 листоп. (№ 46). - С. 5.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...