вівторок, 2 лютого 2021 р.

Написи-привиди в Золочеві

Придивляємось ми до нашого неповторного та особливого міста, а воно то зачарує, то здивує, то спантеличить…
Якщо бути максимально уважним та спостережливим, то можна помітити багато такого, що припорошилося часом, різними подіями, але все ж таки існує.

Чи помічали ви НАПИСИ-ПРИВИДИ у нашому місті?

Написи-привиди (з англійської “ghost signs“) - це старі написи, які виконувались вручну, зберігалися на будівлі протягом тривалого часу та інформували про перелік продуктів, товарів чи назви компаній, що вже не існують. Вони датуються в основному кінцем ХІХ-початком ХХ ст., коли вивіски малювались майстрами прямо на стінах будинків. Починаючи з 1960-х років почав використовуватись новий вид реклами і стара практика рекламного розпису почала вважатись застарілою.

Напис-привид, що знаходиться на одному із будинків у центрі Золочева говорить нам про взуттєвий магазин, що раніше тут розміщувався. Напис було "знайдено" під час фасадних ремонтних робіт.

Збереглися також шибкові написи, які повідомляють про функціонування "Офіційної аптеки" у Золочеві. Але, як зауважує Анатолій Чекінда, ці написи пізнішого, радянського періоду (? 60-ті?).

Є думка, що багато тематичних написів ще досі ховаються під сучасною штукатуркою, і можливо, колись і ці написи-привиди покажуть своє лице. Як вважаєте?










Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...