середу, 16 грудня 2020 р.

"Балконний ансамбль" Золочева-2

Ми часто ходимо вулицями та, у більшості, не помічаємо деталей! Ми перестаємо бачити прекрасне у буденному?! Як, наприклад, ліпнина на фасаді будинку, біля якого проходимо щодня, ідучи на роботу чи філігранні історичні огородження свого власного балкону...

А балконні галереї у внутрішніх дворах золочівських будинків? Деякою мірою СТАРОСВІТСЬКІ, але КОЛОРИТНІ та ЖИВІ! З випраною білизною, що лопоче на вітрі, з віником чи відром, та навіть з шафою. 

Що ж БАЛКОН є БАЛКОН. І кожен по-своєму гарний !

Трохи історії.
Більшість балконних галерей, що розміщені на дворових фасадах, виникла тоді, коли до будинку прибудовували туалети загального користування. Потрапити туди можна було саме через такі галереї.

У ХІХ-XX століттях балконні галереї вже почали проектувати як невід’ємну частину будинку. Вони з’єднували парадну та задню сходові клітки, забезпечували доступ до дешевших квартир чи майстерень, або слугували допоміжним входом до дорожчих помешкань. Такі галереї опоясують дворові фасади будинків і створюють особливу атмосферу внутрішніх двориків.
Прогуляйтеся і переконаєтесь самі!

P. S. Живі, колоритні, самобутні балконні галереї історичних будинків Золочева знимкувала для вас Золочівщина#digest 







Використано матеріали : Довідник по облаштуванню міста / Міхаель Енгель, Крістоф Юнгганс, Лілія Онищенко та ін.; Львів. міська рада. - Львів, 2011.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...