четвер, 21 січня 2021 р.

Скребачки для взуття або Декротуари

Елементи архітектури, яких місцеві жителі майже не помічають, хоча ще знають про ту функцію, яку вони колись виконували.

Тадам-м-м-м!!! СКРЕБАЧКИ для взуття або ДЕКРОТУАРИ.
Декротуар (фр. décrottoir) — пристосування очищення взуття від бруду та снігу, що розміщене біля входу в будинок. Слово має французьке походження і утворене від двох слів: de - «від» та crotte - «бруд». Такі пристосування були поширені в європейських країнах в XIX сторіччі.

В Золочеві таких раритетів залишилося дуже мало (ми знайшли всього три, один з яких замурований), бо такі скребачки стали свого роду застарілим елементом.

А колись вони були дуже актуальними. Вулиці міста не були такими чистими та комфортними як зараз, не мали твердого дорожнього покриття. Тому і були популярними залізні скребачки для взуття біля вхідних дверей будинків для чищення черевиків чи мештів перед входом в будівлю.

Скребачки майстерно виготовлялись у всіх ймовірних формах та розмірах. Розміщувались вони у різних місцях, як перед входом (вхідними дверми, в’їзною брамою) в будівлю, так і всередині під’їзду будівлі.

P. S. Неофіційні міські пам'ятки архітектури знимкувала для вас Золочівщина#digest.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...