пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

В найменшому з-поміж світів Романа Дідули

Дідула Роман (нар. в с. Сновичі Золочівського р-ну) – український письменник, перекладач, журналіст, редактор, громадський діяч. Навчався на факультеті журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка.
Довгі роки працював у редакціях районних та обласних газет, старшим та головним редактором видавництва "Каменяр". Із 1977 року – співробітник журналу "Дзвін", згодом – заступник головного редактора.

 



Перші літературні спроби зробив у студентські роки. З-під його пера вийшли романи: «В найменшому з-поміж світів» (1994-2002), «День над вечірнім берегом» (1995-2004), «Крутий час» (1999), «Час і пора» (2002), а також повісті «Дерево в місті» (1986), «Малі серед великих, великі серед малих» (1997), «Геній Вінграновського» (2006), оповідання, нариси, публіцистичні статті, фейлетони, гуморески.

Окремими виданнями вийшли книги Романа Дідули «Маєте знайомих?» (1973), «Списана гора» (1982), «Революція з усмішкою на устах» (2005, у співавторстві з Ніною Матвієнко), «Фотографія Христа» (2006). Працює також як фольклорист – видав том «Галицькі анекдоти» (2001), а ще раніше появились дві збірки «Старих галицьких анекдотів».

Перекладає з польської та російської. Його ж твори надруковано у перекладах білоруською, болгарською, російською, угорською та чеською мовами.

Лауреат обласної премії імені Богдана Лепкого (2001) та премії Національної спілки письменників України імені Остапа Вишні (2002).

Член Національної спілки письменників України з 1983 р.

P. S. "7 січня 2022 року відійшов у вічність мій дідусь, геніальний письменник і літературознавець Роман Дідула. З дідом у мене була неописена спорідненість. Ми разом молилися, я читала йому книжки, і слухала його Слово. Дідо не був багатослівний, але, кожне його слово важило для мене", - повідомила на Фейсбук-сторінці Ганнуся Дідула.


У фонді Золочівської міської бібліотеки ім. І. Франка творчість автора представлена:

  • Дідула Р. Вибрані твори [Текст] : у 5 т. Т. 1. В найменшому з-поміж світів. День над вечірнім берегом. Дерево в місті / Роман Дідула; передм. І. Яремчук. – Львів : Сполом, 2011. – 360 с.
  • Дідула Р. В найменшому з-поміж світів (скорочено) [Текст] / Роман Дідула // Шашкевичів край : [альманах] / літ. ред. Г. Пославська. – Львів : Манускрипт-Львів, 2018. – С. 102-106.
  • Дідула Р. Списана гора [Текст] : гуморески / Роман Дідула. - Львів : Каменяр, 1982. - 87 с.
  • окремі твори надруковані в часописах "Дзвін", "Слово і час", місцевій газеті "Народне слово" та ін.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...