вівторок, 12 жовтня 2021 р.

Книжкова полиця для краєзнавців # Купчинський Р. Ми йдемо в бій

Купчинський Р. Ми йдемо в бій [Текст, ноти] : повний збірник пісень / Роман Купчинський ; упоряд. Ігор Соневицький. - Ню Йорк : "Червона Калина", 1977. - 144 с.
Напередодні ДНЯ ЗАХИСНИКІВ ТА ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ у щовівторковій рубриці #biblio_край репрезентуємо книгу
повний збірник пісень Романа Купчинського "МИ ЙДЕМО В БІЙ"
Роман Купчинський (24 вересня 1894 р. - 10 червня 1976 р.) - яскрава і колоритна постать української культури. За професією - журналіст, він прославився своїми фейлетонами (під псевдонімом Галактіон Чіпка) на сторінках львівського часопису "Діло" і був автором натхненних ліричних поезій та оповідань. Проте його ім'я в першу чергу нерозривно пов'язане з стрілецькою піснею.
Пісенна творчість Р. Купчинського була самородна. Він не записував своїх мелодій. Більшість стрілецьких пісень записав М. Гайворонський, а інші передавалися усним шляхом, тобто "з уст до уст".

До збірника пісень ввійшли всі пісні Р. Купчинського, що були в реєстрі пісень автора. Можливо, що крім поміщених у збірнику пісень існують ще й інші. Але упорядникові - українському композитору, музикознавцю Ігорю Соневиневицькому не пощастило їх знайти.

P.S. Згаданий реєстр пісень - це машинопис Романа Купчинського "Список моїх пісень" (Нью Йорк, 1968)

З любов'ю до музики ваша Золочівщина#digest!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Теофіл Копистинський: до 180-річчя від дня народження українського художника

Самобутній талант Теофіла Копистинського - одного із провідних художників України ІІ пол. ХІХ-поч. ХХ ст., виявився у різних видах і жанрах ...