понеділок, 6 липня 2020 р.

Мешканці Золочева не ретро світлинах

Обличчя мешканців міста, які дивляться на нас із далекого минулого, вражають і заворожують. Але про самих авторів цих світлин відомо небагато. Інформацію довелося збирати буквально по крихтах.


Отож, читайте, що у нас вийшло! 

Опрацювавши фото та, за допомогою чарівного "OK GOOGLE", мережеву інформацію  нам стали відомі прізвища фотографів, які працювали у Золочеві в к. ХІХ-на поч. ХХ ст. Серед них - Tadeusz Jaworski (Тадеуш Яворський), Władysław Borzemski (Владислав Борземський), Zygmunt Maj (Зигмунт Май).

Tadeusz Jaworski (Тадеуш Яворський) був відомий перш за все фотофіксацією інтер’єрів Підгорецького замку, видовими поштівками Золочева, а також портретами. Його фотоательє мало також філію у м. Броди.

Władysław Borzemski (Владислав Борземський) працював у Львові, філія його ательє була у Золочеві. Відомий тим, що видавав фотографічні брошури та "Miesięcznik Fotograficzny" ("Фотографічний щомісячник"). Це - польський ілюстрований щомісячний журнал про фотографію, що виходив у Львові в 1907-1911 роках.

Про Zygmunt Maj (Зигмунта Май) - інформації поки що немає, на жаль.

Цікаво, що:
  •  заклади, де можна було зробити фото називалися по-різному: «Заклад фотографічний», «Ательє фотографічне»;
  •  світлини були різного розміру (формату), наклеєні на картонну основу – паспарту, яка була орнаментованою і містила написи з іменем майстра, рекламу його закладу та іншу додаткову інформацію;
  •  картонна основа для світлин виготовлялися в спеціальних художніх майстернях.
P. S. Люди на світлинах назавжди залишились молодими і красивими, вразливими і чуттєвими, мужніми і іноді смішними. Але фотографія - це не тільки дзеркало часу і людської сутності.











Немає коментарів:

Дописати коментар

Ольга Кіс - лауреатка Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя (2024)

ВІТАЄМО усією Золочівщиною!!! Серед лауреатів 2024 року Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя «Тріумф» є наша землячка, українсь...