четвер, 17 вересня 2020 р.

Пожежа 1903 року у Золочеві

Цього дня, рівно 117 років тому (17 вересня 1903 року) місто Золочів охопила велика пожежа.
Завдяки поштовим листівкам, які збереглися, маємо змогу уявити яким було місто після пожежі.
Що ж спричинило таке масштабне руйнування? 

Щотижневик "Ilustracya Polska" від 9 жовтня 1903 року (№ 41) описав подію так:
"Покоївка в одному будинку використовувала вугілля, насичене гасом, одна вуглина впала на сходи, вони почало тліти. Покоївка відчула запах, вийшла до коридору з лампою в руці, і побачивши тліючу підлогу, замість того, щоб швидко її загасити, з жахом кинула гасову лампу на підлогу".
"За одну мить на сходах вибухнуло полум’я, і коли полум’я з’явилося на даху, вогонь поширився на навколишні будинки з такою швидкістю, що за дві хвилини горіло кілька кам’яниць. Пожежна смуга була довжиною два кілометри, а місцями і кілометр завширшки".
"Місто вкрило одне величезне, іскристе полум’я. Було чути стогін людей, що спостерігають за руйнуванням власності, рев худоби, гуркіт будинків, що руйнуються, свист бурхливого вітру; це видовище було неможливо описати - все пекло Дантея".

Внаслідок пожежі загинуло 10 людей. Журнал "Ilustracya Polska" описав пожежу в Золочеві як "одну з найбільших, що вразила нашу країну".







Немає коментарів:

Дописати коментар

Презентація книги "Словесні траєкторії" Оксани Кришталевої у Золочеві

  “Нам живим і не штучним, дуже треба залишатися людьми. У межах власного простору, в кордонах своїх бажань” (Оксана Кришталева) Розкажемо б...